GLOBAL GAP certification as a strategy to improve banana production processes

Authors

  • Jorge Tulio Carrión González Universidad Metropolitana, sede Machala
  • Grace Isabel Camacho Chamba Universidad Metropolitana, sede Machala https://orcid.org/0000-0002-8570-3949

DOI:

https://doi.org/10.51247/st.v5i3.260

Keywords:

Global Gap Certification, production strategies, production processes, banana production

Abstract

The international market constitutes a challenge to innovation, diversification and logistics management. Under this premise, this research aims to analyze the incidence of Global Gap certification as an improvement strategy in banana production processes; For this, a descriptive research was developed based on the methods of documentary review, content analysis and hermeneutics that allowed the study and interpretation of secondary information of scientific importance. Among the findings, it is highlighted that since Ecuador is one of the main producers and exporters of bananas, producers must comply with standards and certification requirements to ensure compliance with social and environmental standards in order to ensure the quality of the product delivered to the consumer. The Global Gap certification as a strategy affects the improvement of banana production processes, in addition, these standards add value to products, facilitating access to new clients, markets, suppliers and retailers, both local and international.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bain, C. (2010). Governing the global value chain: GLOBALGAP and the Chilean fresh fruit industry. The International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 17(1), 1-23.

Bureau Veritas. (2021). Global GAP. Certificación en Sistema de Gestión. Alimentos. http://www.GLOBALGA/Global%20GAP%20%20Bureau%20Veritas%20Certification%20 Colombia.htm

Bodeker, G. E., Hassler, B., Young, P. J., & Portmann, R. W. (2013). A vertically resolved, global, gap-free ozone database for assessing or constraining global climate model simulations. Earth System Science Data, 5(1), 31-43.

Burgo Bencomo, O. B., León González, J. L., Cáceres Mesa, M. L., Pérez Maya, C. J. & Espinoza Freire, E. E. (2019). Some thoughts on research and educational intervention. Revista Cubana de Medicina Militar, 48(S1), 316-330.

BSG Institute. (2018). La Certificación Global GAP y sus Requisitos. Seguridad Alimentaria. BSG Institute. https://bsginstitute.com/bs-campus/blog/la-certificacion-global-gap-y-sus-requisitos-1139

Capa Benítez, L., Alaña Castillo, T., & Benítez Narváez, R. (2016). Importancia de la producción de banano orgánico. Caso Provincia El Oro, Ecuador. Universidad y Sociedad, 8(3), 64–71. http://rus.ucf.edu.ec/

Ceccon Rocha, B., & Ceccon, E. (2010). La red del Comercio Justo y sus principales actores. Investigaciones geográficas, (71), 88-101.

Diario El Telégrafo. (2015). 1.000 hectáreas de cultivos en el país cuentan con la etiqueta de Agrocalidad. Diario El Telégrafo. https://www.eltelegrafo.com.ec/noticias/2015/1/970-empresas-de-ecuador-tienen-el-sello-global-gap.

Escalante Pineda, M. E., Urbina Bustos, S. S., Banderas Benítez, V. E., Farinango Salazar, R. A., & Sotomayor Cabrera, K. K. (2021). Análisis de la estructura productiva de la economía ecuatoriana: Exportaciones del Sector Agrícola. Sociedad & Tecnología, 4(3), 380–398. https://doi.org/10.51247/st.v4i3.144

Espinoza-Freire, E. E., & Tinoco-Cuenca, N. P. (2015). La problemática ambiental resultante de la fumigación aérea con plaguicidas a bananeras de la provincia El Oro, Ecuador. Ciencia en su PC, (4), 75-87.

Fernández, S. (2016). Buenas prácticas agrícolas: Antecedentes y desafíos para Chile en los próximos años. [en línea]. Rengo: Informativo INIA Rayentue. no. 4. Url: https://hdl.handle.net/20.500.14001/4164.

GLOBAL GAP. (2016). GLOBALGAP versión 5.0 en español, edición V5.0-1_FEB. Aseguramiento integrado de fincas- modulo base para todo tipo de finca – Modulo base para cultivos – Frutas y Hortalizas. GLOBAL GAP.

____________ (2017). Norma Mundial de Buenas Prácticas Agrícolas. Módulo de apoyo para toda clase finca. https://www.globalgap.org/export/sites/ default/.content/.galler.ies/documents/161110_lg_IL_CPCC_AF_CB_FV_V2_0-1_es.pdf. Accesado el 25 septiembre 2018.

____________ (2022). Historia de GLOBALG.A.P. Sistema de certificación independiente para las Buenas Prácticas Agrícolas. GLOBALG.A.P. https://www.globalgap.org/es/who-we-are/about-us/history/

Guamán Gómez, V. J., Herrera Martínez, L., & Espinoza Freire, E. E. (2020). Las competencias investigativas como imperativo para la formación de conocimientos en la universidad actual. Conrado, 16(72), 83-88.

Henson, S., Masakure, O., & Cranfield, J. (2011). Do fresh produce exporters in sub-Saharan Africa benefit from GlobalGAP certification?. World Development, 39(3), 375-386.

Holzapfel, S., & Wollni, M. (2014). Is GlobalGAP certification of small-scale farmers sustainable? Evidence from Thailand. Journal of Development Studies, 50(5), 731-747.

Hopkins, M. E., & Nunn, C. L. (2007). A global gap analysis of infectious agents in wild primates. Diversity and Distributions, 13(5), 561-572.

INTEDYA. International Dynamic Advisors (2021). Protocolo GLOBAL G.A.P. Intedya. International Dynamic Advisors. http://www. GLOBALGA/Protocolo GLOBAL G.A.P.html

Mazaris, A. D., Almpanidou, V., Wallace, B. P., Pantis, J. D., & Schofield, G. (2014). A global gap analysis of sea turtle protection coverage. Biological conservation, 173, 17-23.

Ministerio de Agricultura, Ganadería, A. y P. (2013). Guía de procedimientos de inspección de banano y otras musáceas de exportación. pp., 1–33. https://www.agrocalidad.gob.ec/wp-content/uploads/2020/05/banano2.pdf

Ministerio de Producción, Comercio Exterior, Inversiones y Pesca del Ecuador. MPCEIP. (2017). Informe Sector Bananero Ecuatoriano. Ministerio de Comercio Exterior. pp., 1-50. https://www.produccion.gob.ec/wp-content/uploads/2019/06/Informe-sector-bananero-español-04dic17.pdf

Mora Córdova, D. E., Lituma Loja, A. A., & González Illescas, M. L. (2020). Las certificaciones como estrategia para la competitividad de las empresas exportadoras. INNOVA Research Journal, 5(2), 113–132.

Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. FAO. (2006). Manual sobre el almacenamiento y el control de existencias de plaguicidas. organización de naciones unidas para la alimentación y la agricultura. Roma: FAO.

Parra, N. S. R., Figueredo, C. A., & Villamil, N. S. S. (2015). Impacto de la aplicación de la norma GlobalGAP, en el sector agroalimentario Latinoaméricano. Revista Colombiana de Investigaciones Agroindustriales, 2(1), 83-98.

Pérez, M. (2014). Certificaciones en Agrícola Ayacucho S. A. http://www.sierraexportadora.gob.pe/descargas/ferias-eventos/palta/apurimac/ Aplicación

Pérez Pelipiche, N., Fonseca Arias, B., & Ocejo Salvador, A. M. (2021). Contextualización de la Tarea Vida en el proceso de formación profesional. Universidad de Oriente. Sociedad & Tecnología, 4(2), 96–108. https://doi.org/10.51247/st.v4i2.99

Quintero R., M., & Díaz Morales, K. (2004). El mercado mundial del cacao. Agroalimentaria, 9(18), 47–59.

Rincón Parra, N., Figueredo, C., & Salazar Villamil, N. (2015). Impacto de la aplicación de la norma GlobalGAP, en el sector agroalimentario Latinoaméricano. Revista Colombiana de Investigaciones Agroindustriales, 2(1), 83–98. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.23850/24220582.173

Rodrigues, A. S., Akcakaya, H. R., Andelman, S. J., Bakarr, M. I., Boitani, L., Brooks, T. M., ... & Yan, X. (2004). Global gap analysis: priority regions for expanding the global protected-area network. BioScience, 54(12), 1092-1100.

Tey, Y. S., Rajendran, N., Brindal, M., Sidique, S. F. A., Shamsudin, M. N., Radam, A., & Hadi, A. H. I. A. (2016). A review of an international sustainability standard (GlobalGAP) and its local replica (MyGAP). Outlook on AGRICULTURE, 45(1), 67-72.

Tum, M., Günther, K. P., Böttcher, M., Baret, F., Bittner, M., Brockmann, C., & Weiss, M. (2016). Global gap-free MERIS LAI time series (2002–2012). Remote Sensing, 8(1), 69.

Published

2022-07-01

How to Cite

Carrión González, J. T., & Camacho Chamba, G. I. (2022). GLOBAL GAP certification as a strategy to improve banana production processes. Society & Technology, 5(3), 519–529. https://doi.org/10.51247/st.v5i3.260